Muğla Çevre Platformu, Datça Sinema Topluluğu ile birlikte 14-15-16 Nisan’da Datça’da ekoloji ile ilgili belgesel film gösterimleri düzenleyecek. Muğla Çevre Platformu’nun ilkini Datça’da düzenlediği “Ekoloji Film Günleri”, MUÇEP Datça Meclisi, Datça Sinema Topluluğu ve Datça Belediyesinin birlikteliği ve GündemFethiye, Filmkoop, Bifed, Akdeniz Yeşilleri, Palamutbükü Sahil Kafe ile Umut Kaçar, Begüm Suar, Burak Başar gibi fotoğrafçıların katkılarıyla yapılıyor. Film Gösterimleri, ilki Betçe-Palamutbükü ve kalan ikisi ise Datça Merkez’de olmak üzere 2 ayrı mahalde, 3 gösterim olarak planlandı. Gösterilecek filmlerin tamamı: olayları, insanları anlatan bir döneme tanıklık eden, tarihe not düşen ekoloji ile ilgili belgesel-dokümanter filmler.
!!! Film gösterimleri ve fotoğraf sergisi ve diğer etkinliklerin hepsi ücretsiz olacak!!!
!!!!!!! Film Günleri ile ilgili bilgilerinizi: https://mucep.org/mucep-datca-ekoloji-film-gunleri23/
bağlantısından güncelleyebilirsiniz!!!!!!
İlk Gün 14 Nisan Palamutbükü Gösterimleri:
Gösterimlerden ilki 14 Nisan Cuma akşamı saat 20.00’de Palamutbükü’nde Sahil Kafe’de Açık Hava’da başlayacak. Gösterim öncesi, kafe’nin olanaklarından yararlanarak istenirse yeme – içme fırsatı da olacak. Kısalarla birlikte, toplam 4 film gösterilecek…
Muğla Ekoloji Mitingi: Neden Buradayız
Cennet Ellerimden Giderken
İkizköy Kadınlarından Nejla Işık
Muğla’da Kömür için Yokedilen Köyler
Basın Açıklaması ve İmza Toplanması: MUÇEP Genel Meclisince 05.03.23 tarihli yaşam savunucuları olarak yaşam alanlarımızı tahrip edenlere oy verilmemesini istediğimiz seçimlerdeki tavrımızın ne olduğuna dair bir basın açıklaması ile yine İklim Adaleti Koalisyonunun bir katılımcısı olarak MUÇEP’in de hazırlanmasında katkısı olan Eko-Kırım Yasasına destek için imza masalarımız da olacak ve imzalar toplanacak. Gösterim öncesi etkinlikler sürerken beyaz perdede MUÇEP’in ön ayak olduğu 6 Kasım’da Muğla’da yapılan “Yaşam Alanlarımızı Savunuyoruz Muğla Ekoloji Mitingi”yle ilgili Gündem Fethiye’nin katkılarıyla hazırlanmış olan “Muğla Ekoloji Mitingi: Neden Buradayız” isimli kısa 8 dakikalık bir belgesel izletilecek. Hem bu belgesel ve hem de “İkizköy’ün Kadınları: Nejla Işık”ı anlatan belgeselin yapımcıları ve GündemFethiye Gazetesinin (www.gundemfethiye.com) muhabirleri Hülya Çetinkaya ve Burak Başar’ın filmlere ve bu film festivaline dair kısa bir anlatısı olacak.
Gösterimin ikinci filmi: Cennet Ellerimden Giderken, Serdar Güven tarafından çekilmiş, 20 dakikalık bir film. Film, Bursa Kirazlıyayla köylülerinin, özellikle kadınlarının maden zenginleştirme tesisine karşı 2021’de başlattıkları ekoloji mücadelesine tanıklık ediyor.
Gösterilecek üçüncü film yine kadınların sürdürdükleri ekoloji mücadelesini anlatan başka bir film. Ama bu sefer Muğla’dan, İkizköy kadınlarının Yeniköy Termik Santraline ve Akbelen Ormanlarını yok eden Kömür Madeni İşletmecilerine karşı senelerdir sürdürdükleri yaşam savunuculuğuna tanıklık ediyor: İkizköy Kadınlarından Nejla Işık ile ilgili . Belgeselin yapımcıları, Hülya Çetinkaya ve Burak Başar. Film 25 dakika, ismi İkizköyün Kadınları: Nejla Işık. Filmde, “Akbelen Ormanlarını Vermeyeceğiz ve KÖMÜRSÜZ MUĞLA diyerek aslında tüm Muğla için mücadelenin bayraktarlığını yapan Nejla Işık beyaz perdemize konuk oluyor.
Kısa bir aradan sonra son 4. ve son film: Akdeniz Yeşilleri Derneği’nin katkılarıyla yapılmış toplamı 50 dakikalık “Muğla’da Kömür için Yokedilen Köyler”i anlatıyor. Muğla’daki üç kömürlü termik santral ve bu santrallere kömür sağlamak için açılan ve yayılan kömür ocakları Muğla’nın havasından suyuna, toprağından ormanına, zeytinine… tüm doğal yaşam varlıklarına nasıl zarar verdiğini anlatırken, köylülerin yaşadığı ve boşaltılan ya da boşaltılması istenen şimdilik 60 küsur köyü nasıl etkilediğini de bizlere gösteriyor.
Filmler sonrası, istenirse filmler hakkında kısa da bir sohbet de açılacak ve ilk gösterim saat 22.30 gibi bitirilecek.
İkinci Gün 15 Nisan Bülent Ecevit Kültür Merkezi Gösterimleri
Film Günlerinde 2. gün gösterimi Bülent Ecevit Kültür Merkezi Sinema Salonunda 15 Nisan Cumartesi günü saat 16.00’da MUÇEP’in basın açıklaması ve Eko-Kırım yasası için imza toplanması ile başlayacak. Etkinlik, MUÇEP’in tanıtımını da yapan, 2021’de COP 26 Halkların İklim Adaleti etkinliğine MUÇEP’in farklı meclisleri olarak giderken yapılan yerel etkinlikleri de duyuran 5 dakikalık bir film gösterimi ilk beyaz perde gösterimi olacak.
2. Film, bu kez kaçırılmaması gereken uzun metrajlı bir film: Her Yönden Mızraklar / Spears from All Sides, Christopher Walker imzalı ve bir Ekvator-ABD, 2018 yapımı. Toplam 90 dakikalık bir film, film 2019-20-21’de arka arkaya birçok ödüller almış bir film. İspanyol istilacılar geldiğinden beri Ekvator’daki yağmur ormanlarını mızraklarıyla koruyan Waorani Kabilesi’nin inanılmaz mücadelesini anlatıyor. Kapitalizmin devasa petrol şirketlerinin de saldırısıyla yaşam alanlarını savunan Waoranilerin topraklarından petrolü ve petrol/enerji şirketlerini uzak tutmak için bu şirketlere ve onlarla iş tutan hükümetlere karşı mücadelesini anlatılıyor. Bugün sayıca azalan Waoraniler, tıpkı yanıbaşımızdaki enerji şirketlerine karşı ormanlarını, yaşam alanlarını savunan Akbelenliler gibi aslında hepimizi, tüm gezegeni savunuyor. Onlar geçmişten süzülerek, geleceğimize de umut oluyorlar. 1950’lerde petrol şirketlerinin Waorani topraklarına girmesinden sonra gezegenimiz artık büyük tehdit altında. Şu an 12 kadar kabilenin evi olan Ekvator’daki Amazon Ormanlarının % 70’i gezegenin en geniş biyoçeşitliliğine sahip yağmur ormanlarını kirleten petrol bloklarına bölündü. Yalnızca bir küçük kabile: Waoraniler, petrolü topraklarının büyük bir kısmından uzak tutmayı başardı. Ancak Ekvator Hükümeti, yeryüzünde kilometre başına en çok sayıda canlı türünü içerdiği düşünülen Yasuni Milli Park’ı da dahil olmak üzere Waorani halkının son bakir yağmur ormanını da uluslararası petrol şirketlerine açık artırmayla satmaya başladı. Türkiye’de de korunması gereken bölgeleri talana açan yönetimler ve karşısında durmaya çalışan yerel güçler: yaşananlar hepimize ne kadar da tanıdık, ne kadar korkutucu. Her Yönden Mızraklar, yaşananları takip eden sürükleyici bir hikâye olmasının yanı sıra filmlerde nadiren gördüğümüz iklim değişikliğinin ön saflarında yaşanan karmaşık savaşları da gözler önüne seriyor.
Film uzun. İsteğe bağlı olarak arada bir yerlerde film arası da verilebilir. Film gösterimi öncesinde Datçalı dostlarımızdan sinema oyuncusu Janset Paçal, Datça’da Özbel, Kumluk, Taşlık kıyılarının bizzat merkezi idare eliyle kiralanması ve turistik tesislerin, restoranların, şezlongcuların işgaline karşı yürütülen mücadeleden kesitler de aktaracak.
Waoranilerle Akbelenlilerin yaşam alanlarımızı korumak üzere mücadelelerinin çok benzeştiğine dikkat çekmiştik. Son filmimiz Akbelenlilerin nöbetlerinin 505. gününde yaptıkları etkinlikleri anlatan 6 dakikalık bir kısa film, GündemFethiye’nin katkılarıyla… Film’den sonra istenirse filmler hakkında kısa da bir sohbet yapmaya çalışacağız salondaki katılımcılarla… Gösterim boyunca kolaylaştırıcılığı ve sunumları Sedat Yağcıoğlu arkadaşımız üstlenecek.
Fotoğraf Sergileri: Orman Yangınları ve Akbelen Direnişi:
Bülent Ecevit’te lobi’de Datça’lı fotoğrafçılar Umut Kaçar’ın Orman Yangınları ile ilgili 23 fotoğraflık sergisi, MUÇEP Orman Çalışma Grubunun hazırladığı ve 19.08 2022’de yaptığı basın açıklamasının da yer aldığı metinlerle birlikte bir panoda yer alacak. Yine Umut Kaçar ve Begüm Suar’ın gözünden Akbelen’deki yıkım ve direniş de, MUÇEP Kömürsüz Muğla Çalışma Grubunun hazırladığı Termik Santrallerin ve Kömür madenlerinin kapatılmasına dair 11.03.2023 tarihli basın açıklamasından da metinlerle birlikte bir sergi panosu olarak ayrıca sunulacak… Fotoğraf sergileri de Bülent Ecevit Kültür Merkezinde 2 gün boyunca gezilebilecek.
Üçüncü Gün 16 Nisan Pazar Bülent Ecevit Kültür Merkezi
3.gün gösterimleri yine Bülent Ecevit Kültür Merkezinde 16 Nisan Pazar saat 16.00’da başlayacak.
Gösterilecek filmler:
Muğla Ekoloji Mitingi: Neden Buradayız
Soluk
İkizköyün Hikayesi
Bayır Çimento Fabrikası Mitingi: Neden Buradayız
3. gün gösterimleri yine Bülent Ecevit Kültür Merkezinde 16 Nisan Pazar saat 16.00’da başlayacak. Sunucumuz ve Kolaylaştırıcımız yine Sedat Yağcıoğlu olacak. Önce basın açıklaması okunacak ve imza masasında Eko-Kırım karşıtı imzalar toplanacak. İlk film ve son filmler, GündemFethiye’nin hazırladığı haber amaçlı kısa belgeseller olacak. Başlarken MUÇEP’in öncülüğünde yapılan Muğla Ekoloji Mitingine katılanların ve etkinlik sona ererken de yine MUÇEP’in öncülüğünde Muğla Bayır’da itirazlara rağmen inşa halindeki Çimento Fabrikasına geçit vermemek üzere yapılan mitinge katılanların “Neden Buradayız” sorusuna verdikleri yanıtları izleyeceğiz.
İlk kısa filmin ardından Datça Sinema Topluluğu’ndan bir arkadaşımız, filmler ve MUÇEP 2023 Datça Ekoloji Film Günleri hakkında kısa bir konuşma yapacak.
2. Film Soluk. Bir Metin Kaya belgeseli. 2015 yapımı ve 47 dakika. Maden ve madenciler diyarı Zonguldak’ta ağır çalışma koşulları altında hayatları pahasına yerin altına girenlerin hikayeleri anlatılıyor. Özellikle hiçbir güvenlik önleminin alınmadığı kaçak madenlerde ağır insanlık dışı koşullar altında yaşananlar izleyenlerin yüreğini burkuyor. Çocuklar ve hayvanlara çektirilen eziyetler… “Soluk” filmi, Zonguldak dağlarındaki kaçak kömür madenlerinde madenciliğin yüz karasını bir kez daha belgeliyor.
3. Film, Aybars Arpacı’dan 15 dakikalık bir İkizköy Belgeseli: bu kezZonguldak yerine Muğla’dan, yanı başımızdan yine kömür madenleriyle başı dertte olanların mücadelesi. Bu sefer canı yananlar çalışanlar değil, kömür madeni pahasına topraklarından kovulmak istenenlerin yaşadıkları anlatılıyor.
4. Film, Bayır’da inşa edilen Muğla Çimento Fabrikasına neden karşı olduğunu anlatan Muğlalılar. MUÇEP öncülüğünde Bayır’da yapılan kalabalık bir açık hava toplantısında Neden Buradayız deyip anlatıyorlar.
Orman Yangınları ve Akbelen Direnişiyle ilgili Fotoğraf Sergisi:
Bülent Ecevit’te lobi’de Datça’lı fotoğrafçılar Umut Kaçar ile Begüm Suar’ın fotoğraflarından ve MUÇEP metinlerinden oluşan sergi son gün de gezilebilecek…
MUÇEP – Muğla Çevre Platformunda oluşturulan MUÇEP – Ekoloji Film Günleri Çalışma Grubundan gönüllüler, seçimlerden sonra Datça dışında, Bodrum, Milas, İkizköy, Fethiye, Marmaris ve Menteşe’de de MUÇEP Ekoloji Film Günleri’ni devam ettirmeye niyetli olduğunu ifade ediyorlar.
14-15-16 Nisan’da sinema dışında kimselere söz vermeyin.